Dietetyka w TCM
Agnieszka Krzemińska
Intensywny kurs w formie 7 sesji
- 03.06.2021 – 6.06.2021 – 1 sesja – 4 dni – online
- 19.06.2021 – 20.06.2021 – 2 sesja – 2 dni – online
- 03.07.2021 – 04.07.2021 – 3 sesja – 2 dni – online
- 17.07.2021 – 18.07.2021 – 4 sesja – 2 dni – online
- 31.07.2021 – 01.08.2021 – 5 sesja – 2 dni – online
- 14.08.2021 – 15.08.2021 – 6 sesja – 2 dni – online
- 28.08.2021 – 29.08.2021 – 7 sesja – 2 dni – stacjonarnie/ transmisja online
Zajęcia w wersji online lub stacjonarnej z transmisją online
Celem kursu na temat dietetyki według medycyny chińskiej jest przedstawienie wiedzy o żywieniu zgodnie z prawami natury.
Wiedza ta pozwala dostosować sposób odżywiania do indywidualnych potrzeb energetycznych organizmu człowieka, zmieniających się dynamicznie w interakcji z otaczającym światem. Podejście to zakłada uwzględnienie zarówno czynników zewnętrznych (strefa klimatyczna, cykliczne zmiany pór roku, pogoda), jak i wewnętrznych uwarunkowań (indywidualna konstytucja, przejściowe stany zaburzenia równowagi energetycznej). Dietetyka według medycyny chińskiej jest oparta na wiedzy zweryfikowanej przez kilka tysięcy lat obserwacji wpływu różnych czynników na zdrowie człowieka i jest w związku z tym systemem uniwersalnym, skutecznym na każdej długości i szerokości geograficznej.
Wiedza o energetycznej naturze pokarmów, określanej jako termika i smak produktów spożywczych, pozwala dostosować sposób odżywiania do aktualnych potrzeb organizmu. Dzięki świadomemu odżywianiu można nie tylko wzmacniać witalność organizmu i zapobiegać zachwianiu równowagi Yin i Yang (które prowadzi do choroby), ale również stopniowo odzyskiwać zdrowie. Wiedza ta znajduje więc zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i terapii rozmaitych schorzeń za pomocą diety. Jest to metoda bezinwazyjna, całkowicie naturalna i powszechnie dostępna, bazująca na umiejętnym stosowaniu pożywienia, napojów oraz powszechnie dostępnych ziół i przypraw.
Kurs jest adresowany do wszystkich osób zainteresowanych zdobyciem takich umiejętności, czy to do celów własnych, czy w związku z wykonywanym zawodem (lekarz, dietetyk, naturoterapeuta i inne zawody). W trakcie czterech kilkudniowych spotkań można szczegółowo zapoznać się z fizjologią człowieka według medycyny chińskiej, jak również nauczyć się podstaw diagnozy (na podstawie obrazu języka, wyglądu twarzy i sylwetki, zgłaszanych objawów, itp.), by trafnie zdefiniować wzorzec patologii i ustalić adekwatną strategię leczenia schorzeń.
SESJA I
1. Wprowadzenie
- Tao – współzależność i komplementarność Yin i Yan
- interpretacja Yin i Yang w dietetyce według medycyny chińskiej
- dietetyka jako jeden z filarów profilaktyki i terapii w medycynie chińskiej
- uwzględnianie zewnętrznych i wewnętrznych czynników w doborze diety (strefa klimatyczna, pora roku, aktualne warunki pogodowe, konstytucja pacjenta, aktualny stan zdrowia pacjenta)
- wpływ pożywienia na samopoczucie fizyczne i stan emocjonalny człowieka
- wzorce nadmiaru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- wzorce niedoboru – przyczyny, przykłady, ogólne strategie postępowania
- zewnętrzne i wewnętrzne przyczyny zaburzeń energetycznych w organizmie (patogenne wpływy zewnętrzne, emocje, odżywianie)
3. Dobowy cykl obiegu energii („zegar narządów”)
- maxima i minima energetyczne narządów
- implikacje praktyczne – prawidłowy rytm posiłków, optymalny tryb życia
4. Podstawowe substancje ciała – Qi, Płyny, Esencja, Krew
- rola substancji fizjologicznych w utrzymaniu zdrowia fizycznego i psychicznego
- patologiczne formy substancji – Wiatr, Wilgoć, Śluz
5. Fizjologia i patologia Potrójnego Ogrzewacza
- energetyczna charakterystyka organów Yin i Yang pięciu elementów
- rola obiegów czynnościowych Wątroby, Serca, Śledziony i Trzustki, Płuc i Nerek w procesach metabolizmu z punktu widzenia medycyny chińskiej
- wytwarzanie Qi, Płynów, Esencji i Krwi w Potrójnym Ogrzewacz
- dysfunkcje Potrójnego Ogrzewacza – przyczyny powstawania Wiatru, Wilgoci, Śluzu, Zimna, Gorąca, Zastoju
6. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów
7. Klasyfikacja smaków według przynależności do Pięciu Elementów
- profilaktyka: smaki informacyjne
- leczenie: zastosowanie terapeutyczne smaków
8. Klasyfikacja pokarmów według natury termicznej i właściwości energetycznych
- charakterystyka energetyczna produktów spożywczych według termiki i smaku
- klasyfikacja metod obróbki pokarmów według Yin i Yang
9. Podstawowe wzorce patologii – patomechanizm, przyczyny, objawy (z uwzględnieniem elementarnych informacji z zakresu diagnozy z twarzy i z języka), zalecenia dietetyczne i proste receptury ziołowe (na bazie ziół europejskich) stosowane w ich leczeniu
- niedobór Qi
- niedobór Yang
- niedobór Krwi
- niedobór Yin
- zastój Qi
- zastój Krwi
- nadmiar Yang
- nadmiar płynów – gorąca wilgoć
- nadmiar płynów – zimna wilgoć
- nadmiar Yin – śluz, twarde masy
10. Różnicowanie i identyfikowanie syndromów, ustalanie strategii leczenia oraz zalecenia dietetyczne i zastosowanie ziół europejskich w powszechnych dolegliwościach: (przeziębienie, grypa, zaburzenia trawienia, bolesne menstruacje, bezsenność, zaparcia, dolegliwości klimakteryjne, bóle głowy, nadciśnienie, arterioskleroza, alergie, astma).
Sesja II / III : ELEMENT ZIEMI I ELEMENT METALU
1. Wprowadzenie: fizjologia potrójnego ogrzewacza i cztery filary zdrowia; czynniki wywołujące zaburzenia energii (zasada BA GANG); smak i termika jako podstawowe cechy charakterystyczne produktów spożywczych i ziół.
2. Funkcje obiegu czynnościowego Śledziony i trzustki oraz Żołądka, przebieg meridianów elementu Ziemi
3. Powiązania organów elementu Ziemi z innymi organami (zegar narządów, związek według warstwy, cykl odżywczy, cykl kontrolny)
4. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Ziemi
5. Wzorce patologii Śledziony i Żołądka – przyczyny, objawy i strategie leczenia żywieniem:
- niedobór Qi Śledziony
- niedobór Yang Śledziony
- opadanie Qi Śledziony
- krwawienia na tle niedoboru Qi Śledziony
- nagromadzenie zimna i wilgoci w Śledzionie
- gorąco i wilgoć w Śledzionie i Żołądku
- nadmiar zimna w Żołądku
- nadczynność Ognia Żołądka
- niedobór Yin Żołądka
- zastój pożywienia w Żołądku
- zbuntowana Qi Żołądka
6. Funkcje obiegu czynnościowego Płuc i Jelita Grubego, przebieg meridianów elementu Metalu
7. Płuca i skóra a odporność
8. Zależności między organami elementu Metalu i innymi narządami
9. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Metalu
10. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Płuc
- niedobór Yin Płuc
- nadmiar zimnego śluzu w Płucach
- nadmiar gorącego śluzu w Płucach
- atak zimnego wiatru na Płuca
- atak gorącego wiatru na Płuca
- atak wiatru i suchości na Płuca
- zimna wilgoć w Jelicie Grubym
- pierwotna gorąca wilgoć w Jelicie Grubym
- wtórna gorąca wilgoć w Jelicie Grubym
- niedobór płynów w Jelicie Grubym
Sesja IV / V : ELEMENT WODY I ELEMENT DRZEWA
1. Funkcje obiegu czynnościowego Nerek i Pęcherza Moczowego, przebieg meridianów elementu Wody
2. Element Wody jako podstawa fizycznej egzystencji człowieka
3. Zależności między organami elementu Wody i innymi narządami
4. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Nerek
- niedobór Yang Nerek
- niedobór Nerek z nagromadzeniem wody
- niedobór Yin Nerek
- niedobór Jing Nerek
- brak połączenia między Qi Nerek a Qi Płuc
- nadmiar zimnej wilgoci w Pęcherzu Moczowym
- gorąca wilgoć w Pęcherzu Moczowym
5. Funkcje obiegu czynnościowego Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego, przebieg meridianów elementu Drzewa
6. Zależności między organami elementu Drzewa i innymi narządami
7. Wpływ emocji na zdrowie człowieka
8. Zastosowanie smaków w leczeniu zaburzeń Drzewa
9. Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Krwi Wątroby
- niedobór Yin Wątroby
- zastój Qi Wątroby
- niekontrolowane wznoszenie się Yang Wątroby
- wiatr Wątroby
- ogień Wątroby
- gorąco i wilgoć w Wątrobie
- zimno w kanale Wątroby
- niedobór Qi Pęcherzyka Żółciowego
Sesja VI / VII : ELEMENT OGNIA I ZARYS DIAGNOSTYKI RÓŻNICOWEJ
- Funkcje obiegu czynnościowego Serca i Jelita Cienkiego, przebieg meridianów elementu Ognia
- Element Ognia jako wyraz subtelnych aspektów egzystencji człowieka (świadomość, postrzeganie świata, emocje)
- Zależności między organami elementu Ognia i innymi narządami
- Wzorce patologii – przyczyny, objawy, strategie leczenia:
- niedobór Qi Serca
- niedobór Krwi Serca
- niedobór Yang Serca
- niedobór Yin Serca
- Ogień Serca
- zimny gęsty śluz blokuje kanały Serca
- gorąco i śluz blokują kanały Serca
- gorąco i wilgoć w Jelicie Cienkim
- zimno i wilgoć w Jelicie Cienkim
- Zasady przeprowadzania wywiadu z pacjentem
- Podstawy diagnozowania z języka
- Przyczyny chorób i rozpoznawanie wzorców patologii będących przyczyną zaburzeń
- Identyfikacja powszechnych objawów według syndromów medycyny chińskiej jako warunek skutecznej terapii
- kaszel
- katar
- ból gardła
- podwyższona temperatura
- pocenie się
- zaparcie
- bóle pleców
- ból głowy
- zawroty głowy
- nadciśnienie
- bezsenność
- zaburzenia menstruacji
- impotencja
9. Co to znaczy „zdrowe odżywianie” w XXI wieku
Plan dnia :
- 9:00 – 10:30, 10:45 – 12:15, 13:45 – 15:15, 15:30 – 17:00,
- przerwa obiadowa w godz.: 12:15 – 13:45
Koszt kursu:
- Podstawowa cena kursu – 2800 PLN – płatne jednorazowo lub w ratach.
- Zniżkowa cena kursu – 2400 PLN za cały kurs, pod warunkiem wniesienia pełnej opłaty w terminie do 25 maja 2021.
- Możliwość płatności w siedmiu ratach:
- 1 rata – 700 PLN – płatność do 25 maja 2021
- 2 rata – 350 PLN – płatność do 14 czerwca 2021
- 3 rata – 350 PLN – płatność do 28 czerwca 2021
- 4 rata – 350 PLN – płatność do 12 lipca 2021
- 5 rata – 350 PLN – płatność do 26 lipca 2021
- 6 rata – 350 PLN – płatność do 09 sierpnia 2021
- 7 rata – 350 PLN – płatność do 23 sierpnia 2021
Cena ta obejmuje: wykłady, skrypt.
Rejestracja uczestników:
Aby zgłosić swój udział w kursie należy kliknąć poniższy przycisk “Rejestracja” i dokonać rejestracji na szkolenie przy pomocy formularza do którego zostaną państwo przekierowani.
Wpłaty należy dokonać na konto organizatora:
PPU EXITO Sp. z o.o., ul. Przebendowskich 27, 81-543 Gdynia
Nr konta : 49 1140 2004 0000 3402 7563 2642
Tytułem: Zadatek za kurs Dietetyka – 2021 – (prosimy również podać imię i nazwisko osoby której dotyczy wpłata)
Organizator wystawia faktury VAT. Zastrzegamy sobie prawo odwołania kursu z przyczyn niezależnych od organizatora, w takim przypadku wszystkie zaliczki zostaną zwrócone.